Un ospătar care lucrează în România are un salariu de 1.000 de lei, iar din atenţiile clienţilor mai ia lunar până la 2.000 de lei. În schimb, în Franţa, pentru acelaşi post se ajunge la 1.000 de euro. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pentru mulţi tineri şi şomeri perioada estivală este ocazia perfectă pentru a prinde un post sezonier pe litoralul românesc sau în staţiunile din străinătate.
Sunt ţintite slujbe de ospătar, chelner, recepţioner, barman, personal curăţenie, supraveghetor şi salvamar.
În România, bacşişul e la putere
Studenţii şi elevii sunt principalii abonaţi la slujbe de vară pe litoralul autohton, deşi salariul lunar este mic, circa 1.000 de lei.
Andreea Constantin a fost şefă de sală la un restaurant din Mamaia, în vara anului trecut. "Cele mai căutate slujbe sunt cele de ospătar, chelner şi barman. Salariile sunt de maximum 1.000 de lei, dar câştigurile din bacşişuri trec peste această sumă până la dublul ei, cel puţin în iulie şi august".
Restul slujbelor nu au bacşişuri şi sunt recompensate lunar cu maximum 250 de euro.
Niculina a lucrat în vara lui 2010 ca bucătar într-un restaurant din Napoli, Italia. "Am câştigat 700 de euro în mână, iar în prima lună doar 500 pentru că eram în probe. Pe lângă această sumă mai aveam însă asigurată cazarea şi mâncarea. Când vara s-a încheiat, nu mi-au mai prelungit contractul, deşi aş fi vrut", ne-a declarat femeia de 32 de ani, care locuieşte în Buzău.
Cum dai de slujbele estivale
Pentru posturile de pe litoralul nostru este bine să urmăriţi anunţurile postate de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa (www.contanta.anofm.ro, 0241481531), anunţurile site-urilor şi firmelor de recrutare. Mai e recomandat să trimiteţi pe cont propriu CV-ul la hoteluri, restaurantele şi cluburile din Constanţa. Aceleaşi metode sunt recomandat