Filmul ăsta cu Kelemen Hunor, Guvernul Ungureanu și Facultatea/Universitatea de Medicină în limbă maghiară de la Târgu Mureș, l-am mai văzut de câteva ori. Cele mai recente reprezentații sunt din 2008 și 2009 și i-au avut pe Marko Bela și Traian Băsescu în rolurile principale. Și decorul era un pic diferit. Pe atunci Traian Băsescu îi ataca pe maghiari într-o ipotecă autonomie a Ținutului Secuiesc, în timp ce Marko Bela i-a oferit răspunsuri pe măsură. Scopul (de atunci și de acum) a fost unul pur electoral: atacurile nu reprezentau altceva decât mingi la fileu pentru mobilizarea (de către UDMR, respectiv PDL și Traian Băsescu) votanților naționaliști (maghiari și români). Odată atins obiectivul și alegerile câștigate, marii ”inamici” Băsescu și Marko Bela au hăhăit peste țară și au pus mână de la mână pentru o Coaliție de Guvernare. În comun.
Cea mai mare greșeală, în acest context, e de a discuta ”pe bune” (mai exact ”pe fond”) despre modul în care s-ar putea dezvolta normal linia maghiară la UMF Târgu Mureș. Despre autonomie universitară versus discreționarism politic. Și alte asemenea principii și idei. Toată această tevatură are un singur scop: pur și simplu publicitar. Iar decizia va fi undeva la mijloc. După o străveche datină carpato-danubiano-pontică (cu tot cu Ținutul Secuiesc). Adică ”nici călare, nici pe jos; nici îmbrăcată, nici dezbrăcată; nici pe drum, nici pe lângă drum”. Cum nu se poate mai bine pentru a le permite atât celor de la UDMR, cât și celor de la PDL să iasă în față și să se bată cu pumnul în piept cât de eficient luptă fiecare pentru ”propriul neam”.
Cum spuneam, filmul e vechi, doar actorii s-au schimbat de câteva ori. Și, până în acest moment, scenariul a funcționat. Este Hunor la fel de credibil în postura de ”naționalist”, precum Marko Bela, care l-a băut la scor pe contracandidatul lui pe acest segment, Laszlo Tokes? Și