Consiliul Local hotărâse în 2007 să protejeze clădirea, dar Primăria a dat autorizare de demolare. Proprietarii terenulu vor să scoată bani din fierul vechi şi apoi vor vedea dacă vor construi şi un cartier rezidenţial. Sursa: Adrian PîclişanSursa: Adrian Pîclişan
1 /.
La Timișoara o clădire de la 1800 este demolată cărămidă cu cărămidă, pentru a se vinde fierul vechi din structura sa, fără că nimeni să se sesizeze. Este clădirea veche a fostei fabrici de spirt, Solventul, din Timișoara, simbolul industrializării orașului, care datează din secolul al XIX-lea.
Actualul proprietar o demolează piatră cu piatră
Din cea mai mare fabrică de spirt a Timișoarei au rămas câteva ruine.
Înfiinţată în 1869, întreprinderea era pe atunci în proprietatea unei societăţi pe acţiuni, cu un capital de două milioane de coroane, potrivit Monitorului Primăriei Timișoara.
Acum din clădire mai stau în picioare câteva ziduri demolate pe jumătate. Totul a fost descoperit de un grup de tineri arhitecți. „Din ianuarie, firma care deține platforma industrială, a început să demoleze și ansamblul istoric, deși cu o lună înainte am aflat că se consideră că face parte din patrimoniu și nu se va intra cu buldozerul în această clădire”, ne-au spus aceștia.
Autorităţile pasează responsabilitatea demolării
Din fostele clădiri cu cărămidă aparentă abia au mai rămas câteva ziduri. Prin ferestrele sparte de vede cerul, în lipsa celorlalți pereți. „Ne punem întrebarea dacă e legal ce se întâmplă acolo”, spun cei care au văzut demolarea.
Ciprian Cădariu, arhitectul-șef al Timișoarei, susține că nu a știut de inițiativa firmei care lichidează fostul combinat. El mai spune că Direcția de Patrimoniu ar fi trebuit să intervină. Opinia celor de la Patrimoniu este că Primăria autorizează demolările, deci un răspuns ar trebui căutat acolo. Pasată de