Prabusirea investitiilor straine din prima luna a anului ridica semne de intrebare cu privire la posibilitatea reeditarii recordului din 2008, cand au ajuns la un maxim de 9,4 mld. euro. Vezi principalele motive pentru care investitorii continua sa ocoleasca Romania.
Investitiile straine au scazut de 16 ori in ianuarie, la numai 23 milioane de euro, fata de 376 milioane euro in perioada similara din anul trecut.
Datele statistice confirma, practic, declinul accentuat al investitilor straine. Anul trecut, acestea au atins un minim al ultimilor noua ani, de 1,9 miliarde de euro. Cel mai ridicat nivel al investitiilor straine directe s-a inregistrat in anul 2008 de 9,4 miliarde de euro.
In viziunea specialistilor, 5 motive care ii tin pe investitorii straini la distanta sunt scaderea consumului, contractia creditarii, cresterea TVA, faptul ca avem o economie dependenta de restul Europei aflate in criza si costurile de productie necompetitive.
Cristian Nacu, partener la fondul de investitii Enterprise Investors, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca situatia din ianuarie nu este tocmai relevanta. "Nu se poate judeca numai la o luna, trebuie raportat la o perioada mai mare", a spus Nacu.
Pe de alta parte, el a apreciat ca este clar o scadere importanta. "Este o realitate, nu poate fi negata, o tendinta generala in Europa", a mai spus reprezentantul Enterprise Investors.
In opinia acestuia, investitiile straine ar putea creste in contextul unor conditii favorabile, dar nu vor mai ajunge niciodata la nivelul din 2008.
"Situatia s-a schimbat dramatic, 2008 trebuie uitat, nu va fi mai fi niciodata asa", a spus Cristian Nacu.
In opinia acestuia, mediul de afaceri este cu totul altul. Printre elementele care inhiba investitiile straine, acesta a mentionat scaderea consumului, contractia cre