Specialistii din piete de capital prezenti la Intalnirile Wall-Street.ro au agreat faptul ca vanzarea unor active ale Fondului Proprietatea, propusa de cel mai mare actionar, este un lucru natural intr-un ciclu financiar al unei societati construita cu scopul de a investi pentru a aduce valoare adaugata actionarilor.
Conducerea Fondului Proprietatea (FP) a anuntat recent ca vrea sa vanda actiunile detinute la mai multe companii nelistate din domeniul energiei, valoarea de piata a acestora fiind estimata la 527,6 milioane euro.
Pachetele de actiuni sunt detinute in cadrul companiile din Romania aflate sub controlul E.ON, Electrica, Enel, si GDF Suez Energy.
“Daca acest lucru s-ar fi intamplat si cu SIF-urile, as fi fost fericit. Aceste companii au tras piata in jos, in ciuda faptului ca au fost foarte popularizate. Cazul Fondului Proprietatea este diferit, nu sunt problem cu managementul, transparenta si guvernanta corporativa sunt esentiale. Aceste vanzari ale activelor fac parte dintr-un ciclu economico-financiar firesc”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Florin Ilie, director piete de capital ING Bank, a sustinut aceeasi pozitie.
“Fie prin vanzarea activelor si distribuirea banilor, fie prin miscorarea discountului la NAV, fiindca orice fond de acest gen se tranzactioneaza cu discount. Tocmai companiile care nu sunt listate si sunt foarte reglementate de stat sunt si cele care se vand. Astfel, se lichideaza din portofoliu, banii ajung la actionari si discountul o sa fie mai mic”, a explica Ilie.
De asemenea, fondul american de hedging Elliot Associates, cel mai mare actionar al FP, a propus ca Franklin Templeton sa vanda din activele Fondului Proprietatea si banii obtinuti sa fie distribuiti actionarilor, urmand ca propunerea sa fie discutata in AGA.
Mihai Chisu nu crede ca aceasta propunere se va ma