Mario Monti, premierul tehnocrat al Italiei, a fost numit în funcție cu un mandat clar: acela de a reduce enorma datorie publică a Italiei și de a reforma economia țării. Însă măsurile sale de liberalizare a sectorului economic au stârnit o rezistență puternică, fapt care ilustrează dificultatea de a schimba mentalitățile și practicile economice învechite.
Sectorul taxiurilor este emblematic pentru această realitate. Măsurile introduse de Mario Monti încearcă să crească nivelul de competitivitate a acestuia prin creșterea numărului de licențe și ușurarea procesului de acordare a acestora. Pe lângă taximetriști, planul său include și alte profesii închistate, precum avocații, notarii, benzinăriile, farmaciile și vânzătorii de ziare, anunță portalul de știri economice „Business Insider”.
Citește mai multe despre planul guvernului Monti care dorește ca datoria publică să fie finanțată de familiile italiene
Vezi la cât a fost majorată taxa pe valoare adăugată în Italia
Combaterea „venitului necuvenit”
„Decretul de liberalizare, care acoperă o gamă largă de sectoare economice, afectează sectoare care sunt mai puțin relevante pentru creșterea economică dar sunt emblematice pentru o străveche problemă a economiei italiene: aceea a venitului necuvenit”, a declarat Marcello Messori, profesor de economie la Universitatea din Roma „Tor Vergata”. „Acest decret reprezintă primul efort de foarte multă vreme de a rezolva această problemă”.
Guvernul Monti consideră că prea multe taxiuri preferă să aștepte și 90 de minute între clienți, pentru simplu motiv că ratele sunt prea mari. Dacă numărul licențelor ar crește, acest lucru ar duce la creșterea nivelul competiției iar ratele vor trebui să scadă, fapt care ar duce la creșterea cerereii, susțin miniștrii cabinetului Monti.
Senatul a aprobat o versiune diluată a ace