Sîntem îndemnaţi să nu mai privim la vîrsta din buletinul jucătorilor. De ce la antrenori ar fi altfel?
Arată bine pentru un bărbat de 59 de ani. Care tocmai a împlinit 59 de ani. În dimineaţa următoare zilei de naştere, Loţi Boloni s-a trezit devreme, şi-a călcat cămăşile şi a mai scris ceva la cartea autobiografică. Parcă îl vezi cu fierul de călcat în mînă şi cu titlul primului capitol în minte. “Loţi, pui de fotbalist. Începuturi”. Sau varianta franceză. “Laszlo, l’enfant prodige. Le debut”. Colegii mei l-au sunat după înfrîngerea de pe teren propriu a lui PAOK Salonic în faţa lui Asteras. PAOK, echipa de care se ocupă din vară antrenorul român de formaţie franceză şi etnie maghiară (posibil să nu fie asta ordinea corectă). Colegii mei îl sună periodic, nu doar atunci cînd pierde chiar de ziua lui. Sau altfel spus cînd are o aniversare problematică.
La 59 de ani, Loţi Boloni nu este un om ajuns la vîrsta amintirilor. Lucrează intens, cu pasiune. Am mai spus-o, rămîne un tip prezentabil, unul care are grijă de el, de felul în care arată. E drept, imaginile din scurtele expediţii pe meleagurile natale mureşene ni-l prezintă cu cîteva kilograme adăugate în jurul taliei. Părul i-a mai albit, iar ochelarii de vedere au devenit accesoriu indispensabil. Dar, amănunt esenţial, Boloni rămîne în circuit, antrenează una dintre echipele importante ale Greciei şi speră ca în play-off să îşi cîştige dreptul de a juca în viitoarea ediţie a Champions League. Împreună cu Mircea Lucescu aparţine clubului ultraexclusivist al antrenorilor români care au căutare pe o piaţă vizibilă şi care conduc echipe cu vizibilitate în competiţiile europene.
Loţi Boloni este cu doar trei ani mai în vîrstă decît argentinianul Marcelo Bielsa. La 56 de ani, Bielsa este unul dintre cei mai la modă tehnicieni din fotbalul mondial. Sintagma “La modă” nu explică însă decît în mică măs