Angajaţii de la Oil Terminal şi Administraţia Porturilor Maritime, societăţi aflate în subordinea Ministerului Economiei, respectiv Ministerului Transporturilor, protestează împotriva conducerilor. Circa 150 de sindicalişti s-au adunat ieri în port, în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, nemulţumiţi că directorul general, Aurel Popa, a reintrodus taxa de acces pentru autoturisme, în cuantum de 200 de lei pe an.
„Această taxă care se ridică la valoarea de 200 de lei este insuportabilă pentru lucrătorii portuari. Am cerut în repetate rânduri retragerea acestei taxe deoarece încalcă o hotărâre a justiţiei", a precizat Petre Costel, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Alte nemulţumiri se referă la faptul că directorul a schimbat programul de lucru în CNAPMC, de la 9.00 la 17.15, în loc de 8-16, dar şi de faptul că salariaţii nu au beneficiat de cota-parte din profitul realizat de companie, care se ridică, potrivit lor, la aproape zece milioane de euro. Petre Costel a precizat că protestele au fost autorizate până pe 31 martie, între orele 8 şi 18, dar că vor continua până când Aurel Popa îşi va da demisia.
„Dacă nu îşi dă demisia pe 31 martie, cerem până la 1 iunie. Trebuie să plece Popa. Pe unde a condus, a fost dat afară. Cerem AGA să-l destituie", a conchis liderul FNSP. Costel a precizat şi că Popa doreşte modificarea statutului companiei, ca să poată rămâne în funcţie încă patru ani. La CNAPMC, salariul mediu brut, inclusiv sporurile, depăşeşte 4.000 de lei.
Probleme sunt şi la Oil Terminal. Câteva sute de salariaţi au intrat ieri dimineaţă în grevă generală, nemulţumiţi că nu au primit majorarea de 3,5% la salariu, ci doar 2%. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au întrerupt activitatea la toate punctele de lucru deţinute de societate, iar timp de două ore au mărşă