O firmă de avocatură germană pregătește mai multe procese contra băncilor și statului grec în numele deținătorilor de obligațiuni suverane grecești care au fost forțați să participe în schimbul de obligațiuni de 206 miliarde de euro care a avut loc săptămâna trecută, cea mai mare restructurare a unei datorii suverane din istorie.
Intenția de a reprezenta mai mult de 200 investitori mici în cadrul unei acțiuni colective în justiție este primul proces anunțat în urma schimbului de săptămâna trecută, care a redus datoria publică a Greciei cu mai mult de 100 de miliarde de euro, anunță revista financiară „Financial Times”.
Află aici de ce Evangelos Venizelos, ministrul de Finanțe al Greciei, se arată încrezător că restructurarea datoriei va fi acceptată de piețele financiare
Vezi de ce achiziționarea unei insule grecești nu reprezintă o investiție atât de sigură precum ar părea la prima vedere
Victime ale clauzelor de acțiune colectivă
Această acțiune a fost provocată de decizia guvernului grec de a utiliza așa-zisele „clauze de acțiune colectivă”, clauze care au fost introduse retroactiv în cadrul obligațiunilor emise sub jurisdicția legală a Greciei. Clauzele au forțat pe toți deținătorii de obligațiuni să accepte decizia majorității acestora – inclusiv a băncilor, companiilor de asigurare și fondurilor de pensii – de a fi de acord cu schimbul de obligațiuni.
Publicația „Financial Times” consideră că, deși un proces intentat de către micii investitori nu reprezintă o amenințare în sine pentru procesul de restructurare a datoriei Greciei, acesta ar putea cauza confuzie pentru băncile citate în acest proces. Totodată, această acțiune pune în evidență tensiunile din interiorul Germaniei cu privire la costurile pe care această țară trebuie să le suporte pentru a ajuta Grecia să-și reducă datoria.
200 de in