Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în dosarul contrabandei cu țigări, traficanții foloseau un limbaj codat atunci când stabileau traseele, localitățile unde se livra marfa precum și mărcile de țigări care urmau să fie livrate
Pentru a nu fi depistați, în cazul în care convorbirile telefonice erau interceptate, contrabandiștii foloseau un limbaj cifrat. Astfel, pentru ţigările marca LM, foloseau indicativul -lemne pentru ţigările Fast –fasole iar dacă era vorba de un transport de țigări marca Marble foloseau indicativul-marmeladă. Pall Mall-ul era denumit pol iar pentru ţigările marca Jin Ling, foloseau –gălbenele. Viceroy-ul era “varză” iar pentru țigările Doina foloseau indicativul balade sau doinițe. Alcoolul era denumit simplu: apă.
Șase patroni din Deva sunt cercetați penal în acest dosar de contrabandă și evaziune fiscală. Aceştia deţin magazine în piaţa agroalimentară din municipiu, în care sunt comercializate produse alimentare. Liderul grupării din municipiul reședință de județ era Claudiu Iștoc care o angrenase în grup și pe soția sa Izabela. Acesta acționa împreună cu Emil Borza și fiul acestuia precum și soții Ioan și Cosmina Stelian. Marfa era depozitată în garaje, locuințe sau alte anexe gospodărești.
Claudiu Iştoc, sprijinit de soţia sa, este unul dintre cei mai activi contrabandişti din judeţul nostru. Sursa de aprovizionare o constituia Marius Mert din deva care furniza marfă de contrabandă și altor distribuitori stradali. Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 10 aprilie la Tribunalul Hunedoara. În prezent, 64 dintre contrabandişti se află în spatele gratiilor, iar alţi trei sunt căutaţi, întrucât au primit mandate de arestare în lipsă.