Dosarul în care 167 de de persoane au fost trimişi în judecată pentru că au falsificat cărţi de muncă şi au beneficiat de pensii ilegale cuprinde câteva cifre record pentru o astfel de cauză. Este, în primul, rând dosarul cu cei mai mulţi inculpaţi instrumentat la nivelul Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia.
UPDATE: Tribunalul Alba a stabilit un prim termen în acest dosar pentru 9 aprilie 2012. Marţi, instanţa de judecată a verificat temeinicia arsetării preventive a celor şapte inculpaţi şi a decis să menţină această măsură. Soluţia poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.
Rechizitoriul în care sunt descrise faptele celor 167 de inculpaţi are nu mai puţin decât 600 de pagini. Întregul dosar are 49 de volume cu un total de aproximativ 25.000 de pagini. La instrumentarea cauzei s-a lucrat timp de 10 luni. Prejudiciul provocat statului se ridică la circa 2,4 milioane de lei, respectiv 550.000 de euro.
Riscă până la 20 de ani de închisoare
Acuzaţiile aduse inculpaţilor sunt: constituire grup infracţional nestructurat, fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals privind identitatea.
Pedeapsa maximă pe care o pot primi este de 20 de ani de închisoare prevăzută de Codul penal pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Cele mai mari pedepse sunt riscate de membrii grupării care se ocupa cu falsificarea documentelor şi introducerea acestora în plată: Constantin Toma (Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia, angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba). Gruparea a acţionat în opt judeţe (Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara,