Numărul ofertelor de vânzare a unităţilor turistice (hotelurilor, pensiuni şi cabane) este în creştere în acest început de an, atât pe litoral cât şi la munte, iar preţurile sunt între 11.000 şi 6,5 milioane de euro, potrivit unei analize realizată de portal imobiliare.ro.
Dacă în lunile de toamnă, în zonele turistice din România, existau 70-80 de hoteluri şi pensiuni scoase la vânzare prin intermediul portalului, în prezent, numărul acestora este cu 30% mai mare, atingându-se un nou record al ultimelor 12 luni pe acest segment în ianuarie, când numărul unităţilor turistice scoase la vânzare online a sărit de 100.
Peste 80% din oferta totală de hoteluri, pensiuni şi cabane este concentrată în 5 judeţe. Braşovul conduce într-un clasament naţional după numărul de oferte, cumulând 22,7% din oferta totală. Constanţa se situează pe locul al doilea cu 20,6% din oferta totală. Urmează judeţele Bihor (15,5%), Prahova (12,4%) şi Cluj (11,3%). Celelalte anunţuri de vânzare - 17,5% din ofertă - sunt distribuite în restul ţarii.
Care sunt cele mai ieftine unităţi de cazare
Cea mai ieftină unitate de cazare este o cabană din lemn din Lunca Bradului, judeţul Mureş, la 20 de km de Topliţa, este scoasă la vânzare pentru 11.000 de euro. Cabana are trei camere, bucătărie utilată şi curte cu două locuri de parcare, fiind o opţiune pentru o ieşire în familie sau un grup restrâns de prieteni.
Cabană din lemn în Retezat- 28.500 de euro
Pe locul al doilea în clasamentul celor mai ieftine unităţi de cazare este o cabană care se afla la nouă kilometri de Cabana Pietrele din masivul Retezat, are o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi şi opt camera. Cabana este scoasă la vânzare cu 28.500 de euro.
Popas în construcţie în Bucovina- 45.000 de euro
O altă unitate de cazare ieftină este o un popas în construcţie amplasat în Valea Pu