Curtea Constitutionala a Romaniei va dezbate, in 28 martie, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) privind Legea lustratiei, informeaza Agerpres. In 7 martie, ICCJ a decis in Sectiile Unite sesizarea CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii lustratiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) alaturandu-se acestei pozitii.
Sectiile Unite ale instantei supreme au luat aceasta hotarare dupa ce au primit sesizari de la doua asociatii profesionale de magistrati si de la procurorul general al Romaniei.
Din discutiile de la CSM a reiesit ca 165 de magistrati vor fi afectati de aceasta lege care ar incalca mai multe prevederi ale Constitutiei. Printre cei afectati de noua lege se numara inclusiv presedintele ICCJ, Livia Doina Stanciu, sau membri ai CCR.
De asemenea, procurorul general al PICCJ a inaintat Inaltei Curti, spre a fi supusa analizei, o solicitare privind noua Lege a lustratiei, avand in vedere competentele ce apartin instantei supreme in cadrul controlului apriori de constitutionalitate.
Potrivit unui comunicat al PICCJ transmis saptamana trecuta AGERPRES, noua Lege a lustratiei instituie o sanctiune colectiva, bazata pe o forma de raspundere colectiva si o culpabilizare globala, ceea ce contravine principiilor de drept, ordinii de drept, prezumtiei de nevinovatie instituita prin art. 23 alin. 11 din Constitutie.
Considerentele vizeaza, in primul rand, conform comunicatului, aspecte de tehnica legislativa, intrucat in continutul noii Legi a lustratiei exista necorelari, cum ar fi faptul ca dispozitiile art. 3 alin. 6 nu se incadreaza in ansamblul acestei legi, iar dispozitiile art. 6 nu se coroboreaza cu dispozitiile art. 3 alin. 5 din aceeasi lege.
'Un alt exemplu, in sensul celor mentionate mai sus, il constituie si neconcordanta noii Legi a lustratiei cu prevederile art.