Lipsa unui singur cuvânt în legislaţie şi nevoia de voturi electorale a miniştrilor care s-au perindat pe la şefia Educaţiei au permis înmulţirea universităţilor „fantomă” ce au ca unic scop adunarea banilor de la studenţii care nu ştiu unde se înscriu. Acestea sunt concluziile formulate de preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), profesorul brașovean Ioan Curtu, într-un interviu acordat ziarului Puterea, din care vă prezentăm un fragment.
Lista universităţilor care şi-ar putea pierde din programele de studiu din toamnă (situația de la Brașov o găsiți AICI), publicată de MECTS, a iscat numeroase controverse. Care este punctul de vedere al ARACIS legat de acest scandal?
Există o lege. Eu, universitate, fac o specializare, un program de studiu, pentru asta am nevoie de autorizare. Eu, ARACIS, te las să funcţionezi trei sau patru ani şi încă trei ani, adică să scoţi trei generaţii de absolvenţi, după care te chem să te acreditezi. Iar funcţionezi cinci ani şi vii la reacreditare. În acest lanţ au luat autorizări şi pe şapte, zece sau mai mulţi ani şi nu au mai venit la acreditare.
De ce li s-a permis acest lucru universităţilor?
Pentru că niciodată Ministerul Educaţiei nu a pus piciorul în prag. Şi ce făceau… Eu sunt universitatea cutare, am programele de studii x. Când cer cifră de şcolarizare la minister, în cazul universităţilor de stat, cer şi pentru programele care nu mai funcţionează. Apoi, eu, rectorul, împreună cu senatul universitar, împart aceste locuri bugetate de la specializările care nu mai funcţionează la celelalte specializări.
Un caz foarte mediatizat a fost cel al Universităţii „Spiru Haret”. Ce se întâmplă cu studenţii cărora nu le-au fost recunoscute studiile?
A fost un caz. Universitatea „Spiru Haret” intră de săptămâna aceasta în evaluare instituţională pentru toate