Situaţia din Siria continuă să se degradeze de la o zi la alta. Acest lucru reiese din toate rapoartele internaţionale. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a făcut apel pentru rezolvarea situaţiei disperate a civililor din această ţară. Organizaţia Human Rights Watch, citată de BBC News, afirmă că regimul de la Damasc amplasează mine pe drumul refugiaţilor spre Liban şi Turcia.
Ştirile din Siria nu sunt deloc bune: violenţele s-au soldat cu peste 8.500 de morţi de la 15 martie 2011, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului. "Cei care au fugit din ţară au menţionat execuţii sumare şi campanii de arestări arbitrare masive", se afirmă într-un raport ONU.
Un comunicat al organizaţiei neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch vorbeşte despre mine antipersonal amplasate de autorităţi, pentru a-i impiedica pe civilii din zonele de conflict să părăsească ţară. Există şi victime: un băiat de 15 ani a povestit că şi-a pierdut un picior din cauza unei mine, după ce a încercat să ajute un prieten rănit într-un atac guvernamental din Homs, să treacă graniţa spre Liban. "Eram la mai puţin de 50-60 de metri de trecerea frontierei, când a explodat mina", a povestit acesta, adăugând că prietenul său a murit.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este de părere că "o intervenţie militară în Siria nu va ajuta la găsirea unei soluţii". În cursul dezbaterilor din acest organism ONU cu sediul la Geneva, Moscova şi-a exprimat sprijinul pentru Damasc, cerând anularea sancţiunilor împotriva Siriei. Totuşi, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Mihail Lebedev, a cerut un "acces umanitar fără obstacole" şi a făcut apel să nu se "creeze reguli artificiale" pentru activitatea agenţiilor umanitare. Ambasadorul chinez la ONU, Li Baodong, a respins, la rândul lui, orice intervenţie militară şi orice tentativă de "schimbare a re