În doar două luni şi jumătate pompierii mehedinţeni s-au confruntat cu 47 incendii de vegetaţie uscată. Pentru stingerea acestor incendii au intervenit atât forţele profesioniste ale ISU MH, cât şi SVSU din unele localităţi, pe raza cărora s-au produs incendiile
Din cauza incendierii vegetaţiei uscate, au fost afectate aproximativ 335 ha teren. Pompierii recomandă oamenilor să ţină cont de măsurile de apărare împotriva incendiilor.
Arderea miriştilor se face numai cu acceptul organelor de mediu şi pe baza permisului de lucru cu foc eliberat de primar sau de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.
„Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei , arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt ISU Mehedinţi.
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Deasemena prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri