Licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă va avea patru etape, prima fiind una de calificare, în cadrul căreia viitorii ofertanţi vor fi departajaţi prin impunerea unui nivel minim al afacerilor, prezentarea unei scrisori de garanţie bancară şi a proiectului tehnic al dezvoltării reţelei.
"După parcurgerea etapei de calificare, urmează licitaţia propriu-zisă, cu runde multiple, şi apoi stabilirea blocurilor de frecvenţe concrete. Ultima etapă, cea de eliberare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor, se va încheia după plata taxei de licenţă. Valabile 15 ani, licenţele de utilizare a frecvenţelor vor fi acordate la nivel naţional şi vor fi neutre din punct de vedere tehnologic", a declarat directorul Direcţia Administrarea Spectrului şi Resurselor de Numerotaţie a ANCOM, Bogdan Iana.
Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a anunţat că autoritatea va lansa, miercuri, în dezbatere publică, documentele licitaţiei pentru acordarea licenţelor de spectru radio pentru comunicaţii mobile în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, pe care o va organiza în acest an.
"Pachetul de documente pe care-l publicăm miercuri va răspunde la toate întrebările legate de proiectarea şi mecanismele licitaţiei, de valorile de pornire ale licenţelor, de felul în care licitaţia va soluţiona problemele de concurenţă din piaţă şi cum va stimula în continuare concurenţa şi investiţiile. De asemenea, vom arăta modul în care licitaţia va contribui la eficientizarea utilizării spectrului şi astfel la creşterea bunăstarii", a spus Marinescu.
El a adăugat că licitaţia pentru spectrul de telefonie mobilă reprezintă o premieră pentru România şi o provocare pentru ANCOM şi operatori.
După 15 ani de la lansarea comunicaţiilor mobile digitale în România, lansarea licitaţiei va aduce la reconfigurarea fundamentală a criteriilor pentru accesul la resursele de spectr