Ţara din Asia de sud-est a înregistrat uriaşe progrese economice şi politice în mai puţin de jumătate de secol de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, transformându-se dintr-o colonie într-o ţară dezvoltată. Este vorba despre Malaezia (Malaysia, conform DOOM), unul dintre "tigrii asiatici".
Conform clasamentului întocmit de FMI pe anul 2011 privind produsul intern brut (PIB) în funcţie de paritatea puterii de cumpărare (PPP), Malaezia ocupă locul 29 în lume, cu 447.597 milioane dolari (în timp ce România se află pe locul 47 din 183, cu 264.269 milioane dolari), iar PIB-ul PPP pe cap de locuitor este de 15.578 dolari, clasându-se pe locul 58 în lume (România se află pe 72, cu 12.358 dolari).
În timp ce multe ţări occidentale se află într-o stare de stagnare, Malaezia este o ţară în curs de dezvoltare la un ritm de invidiat. În medie, ţara are o creştere economică de 6-7%.
Important de menţionat este faptul că această ţară predominant musulmană a obţinut succes prin altceva decât exploatarea resurselor naturale. Deşi Malaezia este bogată în petrol, gaze naturale, minereuri de staniu şi metale rare, a pariat pe produsele high-tech, în special pe electronice. Un aspect important al economiei din Malaezia îl reprezintă dependenţa mare de comerţul exterior. Bunăstarea economică a ţării este, în mare măsură, legată de performanţa exporturilor sale pe pieţele internaţionale.
Ţările din "lumea a treia" şi, în special, cele monarhiste, sunt cunoscute pentru existenţa corupţiei şi s-ar părea că eşecul este garantat. Cu toate acestea, banii care au venit din străinătate nu au ajuns în buzunarele oficialilor, remarcă Pravda, ci au fost investiţi în dezvoltarea industriilor care acum aduc profit ţării.
Pentru a face faţă cererilor unei economii aflate într-o rapidă expansiune, dar şi pentru a se asigura