Miniştrii de Finanţe ai zonei euro, reuniţi luni seară la Bruxelles au acceptat derapajul bugetar al Spaniei pentru 2012, cu condiţia ca aceasta să poată să-şi justifice cheltuielile. Săptămâna trecută, Comisia Europeană promitea că va pedepsi acest comportament.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Deficitul public al Spaniei ar fi trebuit să se situeze la 4,4% din PIB anul acesta, dar el va creşte până la 5,3%.
Zona euro acceptă acest derapaj, cu toate că a fost informată foarte târziu, însă cere ca un efort bugetar să fie făcut în timp util, anul acesta. La fel, zona euro aşteaptă şi justificările cheltuielilor din 2011.
La sfârşitul anului viitor, Spania ar trebui să ajungă la un deficit de 3% din PIB, ceea ce, spune Madrid, se va şi întâmpla.
În mod surprinzător, Spania a acceptat şi ca unele eforturi bugetare să fie făcute anul acesta.
Cazul Spaniei, care şi-a dat mână liberă alum, spunând că nu contează decât rezultatul de anul viitor, ar putea fi însă un precedent supărător. Unele state ale zonei euro se tem că exemplul Spaniei va fi urmat şi de alte ţări, or momentul este prost ales.
UE are nevoie acum mai mult ca oricând de disciplină bugetară. De aceea, Comisia Europeana ameninţa Spania săptămâna trecută cu deschiderea unei proceduri de încălcare a Tratatului UE. Apelul său nu a fost însă auzit de miniştrii de Finanţe ai zonei euro.
Aceiaşi miniştrii au aprobat tot luni seară noul împrumut de 130 de miliarde de euro pentru Grecia, cu condiţia ca Parlamentul elen să adopte o serie de măsuri.
Acesta ar putea să nu fie însă ultimul ajutor internaţional destinat Atenei, totul depinde de eficienţa măsurilor întreprinse, a explicat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre deficitul Spaniei
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro, reuniţi luni s