Miercuri ar urma să aibă loc la Paris, la sala Playel, un concert oferit de o orchestră compusă din instrumentişti sud-coreeni şi nord-coreeni. O premieră absolută, după un model deja experimentat, pentru că a existat o iniţiativă de creare a unei orchestre formate din israelieni şi palestinieni.
În ceea ce priveşte reuniunea muzicienilor din cele două Corei, ea este opera unui dirijor sud-coreean, Myung-Whun Chung, care conduce, din anul 2000, Orchestra Filarmonică de la Radio France. "De 30 de ani încerc această operaţiune de asociere a celor două Corei pentru un concert", a mărturisit pentru Agenţia France Presse dirijorul sud-coreean. El s-a deplasat de altfel în Coreea de Nord, pentru a pune la punct această operaţiune, iar porţile i s-au deschis, mai precizează el, datorită intervenţiei fostului ministru francez al Culturii, Jack Lang.
Myung-Whun Chung mai este şi director artistic al Orchestrei Filarmonice din capitala Coreii de sud, Seul. El a trăit, ca alte milioane de coreeni, drama divizării ţării, pentru că mama sa este originară din Phenian, capitala Coreii de Nord. Dacă lucrurile merg bine, 90 de instrumentişti tineri din Coreea de Nord ar urma deci să interpreteze miercuri, împreună cu colegii lor sud-coreeni, mai multe piese din repertoriul tradiţional coreean, precum şi Simfonia numărul 1, de Brahms.
Dirijorul sud-coreean mai arată în interviurile sale că tinerii instrumentişti din Coreea de Nord, care au toţi în jur de 20 de ani nu sunt încă foarte familiarizaţi cu repertoriul occidental, deci este prea devreme să interpreteze de exemplu Simfonia a IX-a de Beethoven. Probabil că va mai trebui să treacă multă vreme până când o eventuală "Odă a bucuriei" cântată de artişti din sud şi din nord va saluta reunificarea celor două Corei.
Pentru moment, întreaga lume stă cu ochii pe Phenian, aşteptînd să vadă dacă noul preşedin