Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat ieri seara avizul final pentru cel de-al doilea program de asistenţă financiară pentru Grecia.
„După cum s-a convenit, zona euro şi FMI vor angaja finanţare suplimentară oficială în valoare de 130 miliarde euro pentru perioada 2012-2014“, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup.
Atena a finalizat luni programul de restructurare a datoriei către creditorii privaţi, realizată prin conversia obligaţiunilor deţinute de aceştia în titluri cu scadenţe mai lungi şi dobânzi mai mici, cu o valoare nominală cu peste 50% mai scăzută, datoria statului elen fiind astfel redusă cu mai mult de 100 miliarde euro.
Finalizarea acestei etape a permis a permis miniştrilor de Finanţe din zona euro să aprobe cel de-al doilea program de asistenţă externă a statului elen, în valoare de 130 de miliarde de euro.
Juncker a adăugat că, datorită participării în număr mare a creditorilor privaţi ai Greciei la conversia de obligaţiuni, datoria ţării ar trebui să scadă până în 2020 la 117% din PIB, faţă de ţinta oficială de 120,5% din PIB asumată anterior. În prezent, datoria de stat a Greciei este de aproximativ 160% din PIB. Noul împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro, care a tras Grecia de pe marginea prăpastiei, vine în termeni duri şi condiţii clare. Atena va trebui să permită creditorilor săi internaţionali să supravegheze mai îndeaproape statul, iar reprezentanţii FMI şi UE vor avea un cuvânt mai greu de spus în reformarea ţării.