Sistemul naţional de plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor prin portalul ghişeul.ro a început cu un eşec, după un an de funcţionare fiind înregistrate numai 9.300 de plăţi cu o valoare cumulată de 1,7 milioane de lei (circa 400.000 de euro), potrivit datelor Ministerului Comunicaţiilor.
Numărul primăriilor care acceptă plata online a taxelor şi impozitelor este în prezent de 60, ceea ce reprezintă mai puţin de 2% din localităţile din România. Procesul greoi de implementare a sistemului, dar şi comisioanele percepute de bănci reprezintă principalele obstacole, spun jucătorii din piaţă.
"Cadrul legislativ este prea complicat, iar principala problemă în implementarea sistemului este dependenţa de o hotărâre a consiliului local. Aceste hotărâri sunt amânate de la o lună la alta pentru că autorităţile locale se uită foarte atent la comisioanele bancare, pe care le văd ca pe o cheltuială suplimentară", afirmă Ciprian Ghişe, directorul general al Indeco Soft, companie care furnizează soluţii software pentru administraţia locală.
Valoarea maximă a comisionului bancar este de 2% din suma plătită, dar nu mai mult de 30 de lei. Comisionul poate fi suportat de autorităţile locale sau poate fi transferat plătitorului, în funcţie de politica fiecărei primării. Există şi varianta în care comisionul este împărţit între primărie şi contribuabil.
Comisionul este un impediment şi pentru contribuabili, care sunt obişnuiţi ca la plata cu cardul să nu suporte niciun cost suplimentar. Spre exemplu, un studiu comandat de organizaţia de plată Visa arată o scădere semnificativă a numărului celor care şi-ar plăti taxele online în varianta în care ar trebui să plătească şi un comision.
"Sperăm că numărul primăriilor care acceptă plata taxelor cu cardul, fără comision, va creşte pentru că românii s-au obişnuit să nu plătească comision la tranzacţiile cu ca