Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. ”Secretul este că nu studenţii, ci profesorii sunt cei interesaţi”, spune la RFI istoricul Zoe Petre.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, spune că nu se opune învăţământului în limba maghiară, dar că înfiinţarea unei linii sau secţii nu este posibilă în prezent, pentru că sunt prea puţini dascăli maghiari.
În plus, prin înfiinţarea unei linii sau secţii în limba maghiară, studenţii maghiari ar fi de fapt dezavantajaţi, întrucât numărul de locuri care ar fi scoase la concurs pentru ei ar trebui să scadă drastic, astfel încât să fie respectate standardele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învătământul Superior. Acestea prevăd că trebuie să existe un cadru didactic la cinci studenţi, însă acum sunt doar 124 de cadre didactice maghiare la 1.755 de studenţi maghiari.
Profesorul Zoe Petre, fost consilier prezidential, afirmă la microfonul RFI că la UMF Târgu Mureş avem o problemă politică provocată de UDMR şi o problemă provocată de cadre didactice maghiare, care doresc o structură proprie, din motive de carieră profesională.
”Secretul este că nu studenţii, ci profesorii sunt cei interesaţi. E clar că o facultate de sine-stătătoare dă posibilitatea profesorilor care predau în limba maghiară să îşi construiască o carieră mult mai repede decât într-o comunitate academică bi sau plurilingvă”, spune ea.
”Eu nu trăiesc în proximitatea electoratului maghiar. Am câţiva colegi de origine maghiară şi care au drept limbă maternă limba maghiară şi care nu sunt deloc de acord cu asemenea exce