Elveţienii au respins, în cadrul unui referendum naţional, prelungirea concediului anual plătit de la patru la şase săptămâni, informează BBC News.
În total, 67% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat împotriva propunerii venite din partea unei organizaţii sindicale după ce grupurile patronale au avertizat că o astfel de modificare ar putea afecta serios economia Elveţiei. Iniţiatorii proiectului, pe de altă parte, au susţinut că angajaţii elveţieni au nevoie de mai multe zile libere pentru a putea face faţă stresului de la serviciu şi a suprasolicitării.
Aceasta nu a fost prima dată când elveţienii au votat împotriva creşterii duratei concediului plătit. În 1985, ei au refuzat o altă asemenea propunere, care viza doar o săptămână în plus. Totodată, au existat mai multe dezbateri privind reducerea săptămânii de lucru, dar niciuna dintre ele nu s-a concretizat într-un act legislativ. În prezent, săptămâna de lucru are maximum 45-50 de ore pe săptămână, în funcţie de domeniul de activitate. În afara celor 20 de zile legale de concediu plătit, salariaţii elveţieni beneficiază, în funcţie de canton, de opt-nouă sărbători legale.
Referendumul este un instrument foarte important al democraţiei directe din Elveţia, explică BBC. Alegătorii sunt chemaţi deseori la urne pentru a se exprima asupra unor proiecte legislative. În cadrul unui alt referendum, de exemplu, locuitorii din Zurich au aprobat crearea unor "cabine de sex" pentru prostituate.
Elveţienii au respins, în cadrul unui referendum naţional, prelungirea concediului anual plătit de la patru la şase săptămâni, informează BBC News.
În total, 67% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat împotriva propunerii venite din partea unei organizaţii sindicale după ce grupurile patronale au avertizat că o astfel de modificare ar putea afecta serios economia Elveţiei. Iniţiator