Planetele Jupiter şi Venus au apărut azi-noapte una lângă alta pe cer, fenomen care i-a încântat pe astronomi amatori. Sursa: Captură Telegraph
Planetele se află de obicei la 720 de milioane de kilometri (450 de milioane de mile) depărtare una faţă de alta în spaţiu, dar, pentru că acestea s-au aliniat în aceeaşi direcţie de la Pământ, aseară au apărut la doar trei grade departare.
Cele două planete au fost vizibile spre vest imediat după apus şi înainte ca stelele să îşi facă apariţia. Ele vor apărea luminoase şi relativ aproape în următoarele câteva săptămâni şi vor fi mai vizibile în zonele rurale, unde există mai puţină poluare.
Venus este mai luminoasă, datorită apropierii sale faţă de Pământ şi pentru că lumina Soarelui devine mai intensă decât pe Jupiter.
După 14 martie, Jupiter se va îndepărta până când, în cele din urmă, pe la mijlocul lunii aprilie, va deveni invizibil după apus.
Dar, în iulie, cei care se trezesc devreme vor avea parte de un spectacol asemănător în zorii zilei, în parte de Est a cerului.
"Deşi nu sunt conjuncţii rare, interesul stă în spectaculozitatea fenomenului", a declarat Robert Massey de la Royal Astronomical Society, citat de Telegraph.
"Ambele planete sunt foarte luminoase pe cerul nopţii. Dacă ştiţi unde să vă uitaţi, puteţi vedea chiar şi planeta Venus pe timpul zilei. Cele două planete, fiind atât de aproape, au făcut împreună spectacolul şi mai frumos. Aseară arătau ca două balize", a adăugat acesta.