Numirea unui secretar de stat responsabil de institutiile financiare non-bancare si campanii pentru promovarea bursei sunt doua dintre masurile propuse de specialistii din piata de capital care au participat in cadrul „Intalnirilor Wall-Street.ro”. In privinta ofertelor publice pe care statul le va face pe bursa, acestia au o singura recomandare pentru guvernanti: „Ascultati sfatul brokerilor pe care ii platiti".
"Intalnirile Wall-Street.ro" sunt dezbateri organizate de jurnalistii Wall-Street.ro alaturi de cei mai importanti specialisti pe anumite teme economice: au participat Gabriel Necula, head of retail Alpha Finance Romania, Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest, Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest si Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.
Ce inseamna anul electoral 2012 pentru piata de capital
Razvan Rusu: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este deconectata de alegeri, iar evolutiile tin mai degraba de fluxurile de capital strain, precum si de probleme din pietele externe. Nu cred ca suntem foarte corelati cu politicul si, implicit, nu ma astept sa vedem evolutia cotatiilor din piata influentata semnificativ de perioada electorala.
Gabriel Necula: 2012 este un an electoral nu doar pentru Romania, ci si pentru tari precum SUA sau Germania si s-ar putea sa vedem eforturi financiare pentru a face populatia fericita si pentru a imbunatati intr-un fel cifrele care reflecta cresterea economica.
Intr-o asemenea situatie, daca este sa ne uitam la evolutia burselor internationale, atunci probabil vom vedea ceva evolutii determinate indirect de catre politic.
In Romania bursa este influentata doar marginal de schimbarile politice. Un impact asupra pietei vom vedea, de exemplu, atunci cand deciziile politice se reflecta in datele macroeconomice. Daca, d