Preţul minim de subscriere stabilit de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru oferta publică secundară de vânzare a 15% din acţiunile CNTEE Transelectrica este de 14,9 lei, iar cel maxim 19,2 lei pe acţiune, urmând ca preţul final să fie stabilit în funcţie de gradul de subscriere şi de preţurile la care se va face aceasta. Sursa: CONSTANTIN CIOBOATA
Perioada de derulare a ofertei publice va fi între 14 şi 27 martie, iar acţiunile vor putea fi cumpărate de la sediile intermediarilor participanţi la ofertă sau de la unităţile teritoriale BCR precizate în prospectul de ofertă.
Prospectul final de ofertă, conţinând inclusiv preţul şi perioada de derulare, a fost aprobat deja astăzi de către CNVM, urmând ca de mâine să se poată face subscrieri. Metoda de stabilire a preţului final diferă de cele folosite în ultimii ani la Bursă, companiile alegând de obicei preţuri fixe, de cele mai multe ori cu discount faţă de valoarea reală a acţiunilor. O procedură asemănătoare celei de la Transelectrica a mai fost aplicată pe piaţa de capital românească în anul 2005, la listarea Flamingo Internaţional.
Un pas în procesul de privatizare pe bursă a companiilor de stat
Vânzarea a 15% din acţiunile Transelectrica este doar primul pas dintr-un demers mai amplu, prin care Guvernul intenţionează să mai vândă prin Bursă încă 15% din acţiunile Transgaz şi să listeze alte două companii, Romgaz şi Hidroelectrica. O etapă preliminară a acestui program a avut loc în vara anului trecut, când statul a încercat, fără succes, să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom la un preţ minim de 0,37 lei pe titlu.
Acţiunile Transelectrica au fost suspendate de la tranzacţionare pentru ziua de astăzi printr-o decizie a Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), pentru a asigura egalitatea de informare a investitorilor.
@N_P