Radu Graţian Gheţea: „Dacă ai primit ceva cu împrumut, trebuie să-l dai înapoi. Deci să nu-şi închipuie nimeni că poate scăpa de o datorie: fie face puşcărie, fie i se iau toate bunurile“.
Cum bancherilor le explodează creditele neperformante în portofolii, aceştia încep să se gândească la vremurile în care închisorile datornicilor îi primeau în spatele gratiilor pe faliţii care eşuau în economia de piaţă, sucombând sub povara împrumuturilor contractate. Nu e destul că debitorii au redus la maximum consumul ca să mai dea ceva băncii, că nu mai ştiu cât vor putea păstra casa sau că sunt cu psihicul la pământ. Mai trebuie să vină şi cineva din zona bancară să le arate perspectiva puşcăriei! Şi nu oricine! Chiar preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, care a declarat, săptămâna trecută, pentru PRO TV, că debitorii nu pot scăpa pur şi simplu de obligaţia care decurge din contractul de credit. „Dacă ai primit ceva cu împrumut, trebuie să-l dai înapoi. Deci să nu-şi închipuie nimeni că poate scăpa de o datorie: fie face puşcărie, fie i se iau toate bunurile“, a spus Gheţea.
Dacă putem fi de acord cu partea a doua, iar debitorii nesăbuiţi trebuie să suporte consecinţa de a pierde garanţia (nu însă „toate bunurile“!), perspectiva închisorii este de-a dreptul aiuritoare. Cu atât mai mult cu cât vine de la un reprezentant al sistemului bancar! Pentru că responsabilitatea băncilor comerciale în finanţarea bulei imobiliare, a împrumuturilor cu buletinul şi, în general, a băşicii creditului este infinit mai mare decât cea a debitorilor cu apa la gât.
Degeaba sunt ameninţaţi cu închisoarea clienţii, întrucât dacă aceştia nu mai plătesc este pentru că, în cea mai mare parte, nu mai pot. Iar bancherii ar fi trebuit să ştie acest lucru pentru că orice „boom“ este urmat de un crah, iar la spargerea balonului avuţia f