Managerii de fonduri ar cumpăra acţiuni Transelectrica dacă statul acceptă un preţ cu 10%-15% sub cel de la bursă, având în vedere că profitabilitatea transportatorului de energie este limitată de reglementările ANRE, deşi indicatorii de evaluare sunt în general mai buni faţă de companiile de profil.
Statul vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica printr-o ofertă secundară derulată pe bursă. Operaţiunea ar urma să înceapă în această săptămână, după aprobarea preţurilor de către Guvern şi avizarea ofertei de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Directorul general al ING Investment Management România, Adrian Tănase, spune că oferta Transelectrica ar fi interesantă dacă preţul va fi cel puţin cu 15% sub cotaţia acţiunilor la Bursă.
"Dacă metoda de stabilire a tarifelor de către ANRE va continua să ignore formula de stabilire a încasărilor reglementate cum s-a întâmplat în ultimii trei ani, preţul curent de piaţă nu este unul atractiv. Dacă însă acest proces de stabilire a tarifelor se va îmbunătăţi pe viitor, preţul este unul atractiv.
Noi credem că procesul se va corecta în viitor şi se va ajunge la respectarea formulei de reglementare, în consecinţă expunerea pe care o avem deja pe Transelectrica este una importantă. În aceste condiţii, probabilitatea de a participa în cadrul ofertei este foarte mică, asta numai dacă nu va exista un discount semnificativ, de cel puţin 15%", a declarat Tănase.
La mijlocul şedinţei bursiere de luni, acţiunile Transelectrica erau cotate la 17,03 lei, preţ cu 1,28% sub nivelul de vineri. Dacă Guvernul va accepta să vândă pachetul de acţiuni la Transelectrica cu un discount de 15%, atunci preţul ar fi de aproximativ 14,5 lei/titlu.
Raportat la cotaţiile bursiere, pachetul de titluri vizat în ofertă este evaluat la aproximativ 187 milioane lei (43 milioane euro), i