Grecia nu a scăpat de tăieri. Atena va fi nevoită să reducă cheltuielile guvernamentale cu încă cinci procente şi jumătate din PIB în 2013 şi 2014. Reducerile sunt necesare pentru ca Atena să poată îndeplini ţintele fiscale cuprinse în al doilea program de sprijin.
Informaţiile se regăsesc într-un raport al Comisiei Europene, obţinut de agenţia Reuters. Raportul executivului comunitar estimează că pachetul de măsuri de austeritate adoptat de Grecia la începutul acestui an ar trebui să permită autorităţilor să îndeplinească ţinta de a reduce deficitul primar la un procent în acest an.
Măsurile de austeritate luate în urmă cu câteva luni ar urma să facă economii echivalente cu 1 procent şi jumătate din PIB.
“Cu toate acestea, prognozele actuale scot în evidenţă decalaje fiscale mari în 2013-2014” se arată în documentul Comisiei Europene, care estimează că decalajul pentru următorii doi ani se ridică la cinci procente şi jumătate.
Prin urmare “noi reduceri substanţiale de cheltuieli vor trebui anunţate şi adoptate de Grecia în următoarele luni, în special la revizuirea bugetului din luna mai ', se mai arată în raport.
Potrivit documentului, guvernul lucrează deja în acest sens. Executivul de la Atena revizuieşte în prezent programele de cheltuieli publice, încercând să facă economii la capitolele transferuri sociale, apărare şi restructurarea administraţiei centrale şi locale.
Totodată, vor avea loc noi restructurări de personal în sectorul public în sensul în care se va aplica regula un angajat nou la cinci posturi eliberate.
Aceste noi măsuri sunt necesare pentru ca Grecia să poată beneficia în continuare de ajutor financiar din partea zonei euro şi a Fondului Monetar Internaţional, aşa cum a fost stabilit în cel de al doilea program de asistenţă. Programul, în valoare de 130 miliarde de euro, va asigura finanţare