În timp ce violenţele continuă în Siria, mine antipersonal au fost "plantate” spre frontierele ei ca să nu mai fugă din ţară opozanţii regimului de la Damasc, iar Rusia şi China au obţinut, prin votul lor în Consiliul de Securitate "permis de ucidere” pentru preşedintelui sirian Bashar al-Assad, acesta anunţă organizarea de alegeri parlamentare pe 7 mai, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Pe teren, violenţele continuă, iar ONU a anunţat că va trimite observatori internaţionali dar nu în Siria, ci pe lângă graniţele ei, în ţările vecine, ca să observe "situaţia din teren” din relatările celor care vor mai reuşi să treacă de frontierele siriene din ce în ce mai bine păzite de regimul de la Damasc.
Alegerile, o farsă
Anunţul depre scrutinul legislativ a fost făcut în contextul în care comunitatea internaţională aştepta ieri de la Assad "propuneri concrete”, aşa cum îi promisese emisarului internaţional Kofi Annan, care l-a vizitat la Damasc, la sfârşitul săptămânii trecute, cerându-i insistent liderului sirian să înceteze violenţele împotriva propriului său popor.
Scrutinul legislativ propus de Assad este cel de-al treilea ce ar urma să fie organizat de când a venit la putere, în 2000. La alegerile din 2007, Frontul Naţional Progresist (FNP), o coaliţie de partide conduse de partidul Baas, al preşedintelui, aflat la putere, a obţinut majoritatea celor 250 de locuri ale Parlamentului. Rezultatul nu a fost o surpriză, dar opoziţia şi comunitatea internaţională l-au contestat. "O farsă”, după cum au denunţat opoziţia siriană şi presa occidentală acele alegeri.
Tot o farsă par să fie şi legislativele din mai.
O diplomaţie ineficientă
Trimiterea de observatori ai Naţiunilor Unitre în ţările vecine cu Siria pentru a culeage informaţii despre "violenţe şi atrocităţi”, este pe cât de penibilă, pe atât de ineficientă. Penibilă p