Principalii producători şi consumatori de energie ai planetei s-au întrunit în Kuweit. Participanţii la acest al XIII-lea forum internaţional al energiei vor aborda o serie de subiecte, toate fiind însă dominate de tensiunile legate de preţul petrolului.
Miniştrii sau reprezentanţii celor 88 de ţări participante la acest forum găzduit într-un luxos hotel din Kuweit trec marţi şi miercuri la problemele cele mai arzătoare. Volatilitatea preţului petrolului este în acest context tema şi teama principală a celor reuniţi în emiratul din Golful Persic.
Anul trecut, preţul ţiţeiului a oscilat în jurul a 100 de dolari barilul. De câteva săptămâni, tensiunile din Orientul Apropiat au "dus" barilul la aproape 130 de dolari.
Agitaţia de pe piaţa aurului negu e provocată parţial de ameninţarea Iranului de a închide din cauza embargoului european strâmtoarea Ormuz, locul pe unde tranzitează o treime din producţia mondială de petrol. Teama de eventuale bombardamente israeliene asupra unor instalaţii nucleare iraniene alimentează şi ea tensiunile de pe piaţă.
În ciuda acestei situaţii, participanţi la forumul de la Kuweit afirmă că nu au primit nicio cerere de mărire a producţiei. Şi atunci ce e de făcut pentru a stopa volatilitatea preţului? Opiniile sunt divergente. Ţările consumatoare spun că preţul a crescut, pentru că a scăzut oferta din cauza "primăverii arabe", care a blocat o vreme producţia libiană.
Cartelul OPEC al ţărilor producătoare spune însă că nu e adevărat, că această lipsă temporară a fost compensată de ceilalţi producători. În opinia lor, totul se datorează unei speculaţii necontrolate, care n-are nimic de-a face cu cererea şi oferta.
Principalii producători şi consumatori de energie ai planetei s-au întrunit în Kuweit. Participanţii la acest al XIII-lea forum internaţional al energiei vor aborda o serie de subiecte, toat