În timp ce peste hotare alimentele ecologice sunt la mare căutare, în Moldova ele sunt cumpărate doar de amatori. Producătoriii, dar şi oficialii explică acest fapt prin lipsa de cunoaştere a oamenilor, dar şi prin preţurile mai mari.
Vasile Cireş (59 de ani) din Făleşti s-a specializat în ultimii ani în producţia ecologică. După ce a văzut că în străinătate alimentele organice sunt la mare căutare, a hotărât să vândă produse lactate bio şi în Moldova.
„Am fost în Olanda, acolo oamenii vor să fie sănătoşi şi caută cu mare interes produsele fără chimicale", povesteşte bărbatul.
Astăzi, după ce a crescut vite mari cornute după rigorile europene, lactatele comercializate de el se epuizează chiar de la primele ore ale dimineţii. „Am clienţi fideli care vin la punctele de vânzare din Chişinău şi Bălţi", afirmă el.
Amatorii de produse ecologice pot găsi brânză, caşcaval şi lapte fabricate în Republica Moldova, conform regulilor UE. Laptele turnat în sticle de un litru costă 10,5 lei, kilogramul de brânză proaspătă ajunge la 42,45 de lei, iar pentru un kilogram de caşcaval proaspăt trebuie să scoateţi din buzunar 86 de lei. Caşcavalul de tip parmezano produs de Vasile Cireş costă 132 de lei.
Agricultura Moldovei, lăsată la voia Domnului. Află ce spun specialiștii
Omul de afaceri spune însă că produsele bio făcute în Moldova sunt solicitate doar de cei care ştiu ce înseamnă să mănânci un aliment sănătos, iar deocamdată este nevoit să le vândă mai ieftin pentru a-şi promova produsul.
„Preţurile sunt minime, uneori chiar mai mici decât la celelate produse de pe piaţă. În Olanda alimentele ecologice sunt mult mai scumpe, însă la noi oamenii sunt mai săraci şi mai puţin informaţi", spune Vasile, care şi-ar dori să aibă posibilitatea să exporte alimentele peste hotare.
MOLDOVENII VOR NATURAL ŞI IEFTIN
Şi ministrul Agriculturii,