Rezerva Federală americană (Fed) verifică rezistenţa a 19 mari bănci americane în scenarii de recesiune profundă şi în care SUA se confruntă cu o a doua criză imobiliară. Rezultatele evaluării, care vor fi publicate în această săptămână, ar putea impulsiona cotaţiile acţiunilor anumitor bănci, scrie Bloomberg.
Analiştii se aşteaptă ca băncile să treacă testele de stres, în care Fed analizează dacă băncile sunt capabile să menţină un nivel suficient al capitalului în condiţiile în care PIB-ul ţării ar scădea cu 8%, rata şomajului ar fi de 13%, iar preţurile locuinţelor s-ar reduce cu 21%.
Analiştii se tem însă că testele ar putea frâna în acest an creşterea preţului acţiunilor altor instituţii financiare.
Investitorii vor urmări cât de generoasă va fi Fed în a le permite băncilor să crească nivelul dividendelor şi să-şi răscumpere acţiunile, însă banca centrală americană este considerată a fi acum mai precaută decât a fost în 2011. Autorităţile de reglementare continuă să fie îngrijorate în privinţa sănătăţii sistemului financiar, a perspectivei economice globale şi a intenţiei băncilor de a majora dividendele, a spus analistul Todd Hagerman de la Sterne Agee, o firmă de borkeraj din SUA.
În instrucţiunile pentru cele 19 bănci, Fed a anunţat că se aşteaptă ca planurile de capital prezentate de instituţiile financiare să reflecte "rate moderate de distribuire a dividendelor". Ratele de distribuire care vor depăşi 30% din câştiguri "vor fi controlate foarte strict", a anunţat banca centrală.
Citigroup, a treia cea mai importantă bancă din SUA şi una dintre cele mai afectate instituţii bancare de criza financiară, ar putea fi câştigătorul surpriză când Fed-ul va publica rezultatele testelor de stres. Astfel, Citibank ar putea primi permisiunea de a majora dividendele trimestriale pe acţiune, aşteptate cu mult interes de acţionari, după