La data de 12 octombrie 2010, CEDO a dat un termen de 18 luni României pentru schimbarea legislaţiei
Curtea a subliniat că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient
De-abia acum, Executivul a suspendat, pentru 6 luni, aplicarea unor dispoziţii ale Legii 247/2005
Cu toate că a avut la dispoziţie 18 luni pentru modificarea legislaţiei privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, Guvernul şi-a anunţat de-abia acum intenţia de a suspenda, pentru şase luni, emiterea titlurilor, invocând însă lipsa de fonduri, nu expirarea termenului acordat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul a aprobat ieri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, în baza căreia sunt acordate aceste titluri. "Proiectul de act normativ prevede suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru imobilele naţionalizate, din cauza lipsei resurselor financiare. Documentul urmează să fie discutat în Guvern, care va decide dacă va fi aplicată această măsură", au arătat sursele.
La sfârşitul anului trecut, Ministerul Afacerilor Externe informa la cererea Curierului Naţional că procesele pe tema dreptului de proprietate nu au mai constituit o problemă în 2011, dată fiind suspendarea comunicării/ soluţionării lor de către CEDO, în urma pronunţării hotărârii-pilot în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României la 12 octombrie 2010.
Potrivit hotărârii-pilot în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, emisă de CEDO la 12 octombrie 2010, statul român este obligat ca în maxim 18 luni (de la data de 12 octombrie 2010, adică 12 aprilie 2012) să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate î