Scumpirea in lant a utilitatilor loveste industria romaneasca din doua parti: majoreaza cheltuielile companiilor si apasa asupra bugetelor gospodariilor, reducand consumul. Cum vede mediul de afaceri calendarul liberalizarilor in energie?
Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca scumpirea utilitatilor inseamna cheltuieli suplimentare pentru industrie si consum in scadere.
"In orice caz, pierdere pe toate caile. Cu cat va plati mai mult pe facturi la utilitati, cu atat va cheltui mai putin pe produse alimentare", a explicat Minea.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a spus, ca o gluma proasta, ca asteapta sa se semneze si un program de crestere a salariului la nivelul european.
In opinia acestuia, liberalizarea preturilor la energie reduce si mai mult din competitivitatea companiilor romanesti, pe care le forteaza astfel sa se eficientizeze din punct de vedere energetic.
"Cosumam de 3,5 ori mai multa energie decat competitorii nostri la unitate de produs intern brut", a explicat Parvan.
El considera ca firmele romanesti va trebui sa reduca factura la energie, prin masuri precum utilizarea de surse alternative de energie, izolarea constructiilor.
"Toata masura (liberalizarii – n.r.) este facuta sa castige companiile energetice. Ceea ce s-a intamplat la Petrom se va intampla cu toate companiile energetice din Romania", a spus Parvan.
Acesta a atras atentia ca Romania este o tara care produce din ce in ce mai putin.
Pana cand vom strange cureaua? Pana se va ajunge la o situatie intolerabila. Uitati-va la Africa. E posibil oricat.Cristian Parvan, AOAR
Reprezentantul oamenilor de afaceri a mentionat ca in vest se cumpara bancile falimentare, in vreme ce in Roma