Primaria municipiului Cluj-Napoca a lansat miercuri expoziţia „Oraşul Vizibil", care prezintă o serie de lucrări de artă - comentariu social în diferite spaţii de afisaj public. „Oraşul Vizibil" este o iniţiativă de a reactiva spaţiul public din Cluj prin intervenţii artistice.
Expoziţia utilizează spaţii publice de afişaj - vitrine, panouri, refugii pentru staţiile de transport în comun - pentru prezentarea unor lucrări de artă contemporană care problematizează spaţiul public şi diferite dimensiuni ale vieţii urbane.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI
Potrivit lui István Szakáts, preşedintele Fundaţiei AltArt, curatorul expoziţiei, scopul final al acestor proiecte este de a propune un model de dezvoltare sustenabilă a mediului urban clujean prin susţinerea dezbaterii publice, a reaproprierii spaţiului public şi a modelelor culturale care problematizează actul social.
„Proiectul propune astfel regândirea modurilor de acces, utilizare şi control asupra uneia dintre dimensiunile spaţiului public, pe care o deschide către comunitatea artistică - ca platformă de expunere a artei cu mesaj social. Intenţia ultima este aceea de a genera un proces de reflecţie, atât la nivel individual, pentru cei care trec pe lângă aceste vitrine şi panouri, dar mai ales la nivelul comunităţii", a declarat István Szakáts.
Cele cinci lucrări expuse au fost selectate în urma unui concurs de proiecte de artă publică. Juriul care a selectat lucrările a fost format din István Szakáts - curator/preşedinte Fundatia AltArt, Mihai Pop - curator/Galeria Plan B, Eugen Panescu - arhitect/urbanist, Oana Buzatu - expert comunicare/ purtător de cuvânt, Primăria Cluj-Napoca, Alina Banu - expert comunicare outdoor.
Lucrările pot fi admirate în următoarele locuri:
1. „Îmi Doresc"- autor: Radu Lesevschi - instalaţie post-i