Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a cerut în cadrul unei întâlniri a ONU despre narcotice legalizarea mestecării frunzelor de coca, din care se face cocaina, potrivit CNN.
El spune că mestecarea frunzelor de coca este o tradiţie în Bolivia şi nu are nimic de-a face cu traficul de droguri. Morales a cerut abolirea legii narcoticelor din 1961, care stipulează că frunzele de coca sunt ilegale, la fel ca heroina şi alte droguri. "Vreau să cer asistenţei să corecteze o eroare istorică comisă împotriva bolivienilor în 1961", a spus Morales.
Preşedintele bolivian, un fost lider sindical al crescătorilor de coca, le-a spus celor prezenţi că ţara sa a alocat 20 de milioane de dolari pentru lupta împotriva traficului de droguri. "Producătorii de frunze de coca nu sunt dealeri de droguri. Consumatorii de frunze de coca nu sunt dependenţi de droguri. Bolivia nu este o ţară iresponsabilă", a explicat Morales.
CNN scrie că frunzele de coca sunt folosite în munţii Anzi drept stimulent blând şi medicament, de sute de ani. Cei care sprijină consumul frunzelor din care se face cocaina spun că acestea au beneficii "medicale şi sociale" şi spun că nu creează dependenţă.
Bolivia este al treilea producător de frunze de coca din lume, după Columbia şi Peru, şi ar avea multe de câştigat din legalizarea frunzelor de coca, notează sursa. În acest caz, bolivienii ar putea vinde băuturi energizante, pastă de dinţi şi făină din frunze de coca. De altfel, în Bolivia se vinde deja "Coca Colla", un tip de cola cu ingredientul minune.
CNN scrie că, foarte probabil, SUA şi multe alte state se vor opune propunerii lui Evo Morales.
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a cerut în cadrul unei întâlniri a ONU despre narcotice legalizarea mestecării frunzelor de coca, din care se face cocaina, potrivit CNN.
El spune că mestecarea frunzelor de coca este o tradi