Situaţia celor mai mari firme financiare americane, care au fost testate pentru o situație de recesiune mult mai severă decât cea recentă, arată că instituțiile de reglementare au reușit în demersul lor de creștere a gradului de securitizare a bilanțurilor bancare.
Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a anunțat, ieri, că 15 din cele 19 bănci verificate vor putea să-și mențină nivelul de capital peste minim în condițiile unui scenariu economic „extrem de ostil”, chiar și în condițiile în care acestea vor continua să plătească dividente și să răscumpere acțiuni. Aceste rezultate sunt consecința controlului strict exercitat de către Fed privind fluxurile acestora de capital din ultimii trei ani, se arată în comunicatul băncii centrale citat de agenția de știri Bloomberg.
Citește despre intenția Fed de a renunța temporar la controlul inflației pentru a stimula angajările
Află mai multe și despre planurile de restructurare a capitalului băncilor europene
Instituțiile de reglementare, ale căror puteri au fost sporite de legea Dodd-Frank, și care au fost, de asemenea, impulsionate de criticile tot mai aspre cu privire la comportamentul lor dinainte de criza imobiliară, și-au regândit abordarea felului în care supraveghează piața bancară. Acestea se concentrează mai mult asupra riscurilor sistemice, încercând să evite o repetare a crizei financiare din 2008 care a necesitat salvarea băncilor cu ajutorul a 245 de miliarde de dolari din bani publici în cadrul programului guvernamental de asistență (TARP).
Bănci inexpugnabile
„Orice instituție de creditare care-și menține nivelul de capitalizare adecvat în cadrul acestor scenarii de test nu este doar puternică, ci aproape inexpugnabilă”, a declarat pentru Bloomberg News, Karen Shaw Petrou, partener la firma de cercetare Federal Financial Analytics printre clienții căreia se n