Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, reconvertit în apărător al cauzelor ecologiste, pledează în favoarea înfiinţării unui tribunal care să judece crimele ecologice.
În vârstă de 82 de ani, Mihail Gorbaciov a sosit în Franţa, pentru a participa la Forumul internaţional pe tema apei, de la Marsilia. El se bucură de o mare simpatie din partea mediilor de informare franceze, dovadă că Le Monde îi ia un interviu de jumătate de pagină. Cel care a fost groparul comunismului în Europa de răsărit continuă să fie activ şi conduce organizaţia neguvernamentală Green Cross International.
Mihail Gorbaciov se afirmă acum, în declaraţiile sale, ca un umanist. El se pronunţă, printre altele, în favoarea abandonării în mod progresiv a energiei nucleare. Cel care a fost confruntat, în 1986, cu catastrofa nucleară de la Cernobîl îşi exprimă oarecum tristeţea că umanitatea nu a tras învăţămintele care se impuneau din această dramă şi că anul trecut a fost posibilă catastrofa nucleară de la Fukushima, din Japonia.
Fundaţia creată de Mihail Gorbaciov în 1993 dispune de un buget de 18 milioane de euro, este finanţată de donatori, dar primeşte fonduri şi de la 34 de state. În interviul acordat ziarului Le Monde, el evocă, printre altele, "masacrul ecologic" pe care l-a reprezentat epoca sovietică. Acum, spune el, prin fundaţia sa, vrea să contribuie la educaţia ecologică a noilor generaţii.
Mihail Gorbaciov a luat cuvântul la Marsilia în faţa delegaţilor veniţi din 140 de ţări la acest Forum, care a început luni şi care va dura toată săptămâna. Şefi de stat care au făcut deplasarea, miniştrii, experţii, invitaţii la Forum îşi propun să reflecteze pe marginea soluţiilor care trebuie adoptate la orizontul anului 2050, când nouă miliarde de persoane vor avea nevoie de apă. Toată lumea recunoaşte că în această perspectivă, apa ar putea deveni cel mai preţio