Foto: Dragos Stoica / Intact Images Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2010, peste 73% dintre români nu au apelat la medic când au avut nevoie. Motivul: costurile unei vizite medicale. ,,Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, avertizează Cristian Luţan, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În aceste condiţii, în România nu se mai poate vorbi de prevenţie şi de diagnosticarea precoce a unei suferinţe, ceea ce explică plasarea ţării noastre în primele locuri în privinţa incidenţei la cancere, boli cardiovasculare, diabet etc. Exemplul cel mai edificator îl reprezintă femeile. Astfel, aproape 75% dintre femeile interogate au mărturisit că nu au consultat medicul din motive financiare, deşi aceasta se impunea. Or, ştim foarte bine că sunt forme de cancer – de col uterin, de sân etc. – care, prin investigaţii periodice, pot fi prevenite sau tratabile, dar pe care multe femei nu şi le permit pentru că nu au banii necesari. Mai trebuie spus că aceste cifre reflectă şi gradul scăzut de educaţie, deoarece sunt persoane care, deşi ar avea bani pentru a-şi îngriji sănătatea, merg la medic abia atunci când boala se află într-un stadiu avansat.
Din păcate, aceleaşi motive explică faptul că aproape 90% dintre tinerii între 15 şi 24 de ani nu merg la medic când au o suferinţă. „Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată c