Ca şi în cazul reorganizării administrativ-teritoriale, liderii UDMR şi-au impus dorinţa: la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu-Mureş vor fi înfiinţate linii de predare în limba maghiară. Ca urmare a deciziei Guvernului, 50 de studenţi vor putea studia Medicina şi în limba engleză.
UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern adoptat marţi de executiv şi pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. Decizia finală va fi luată după zece zile de dezbatere publică iar modificările ar urma să intre în vigoare începând cu următorul an universitar.
La această formulă s-a ajuns după o întâlnire a premierului cu liderii UDMR şi după ce parlamentarii Uniunii au ameninţat, luni, că nu vor mai participa la şedinţele celor două Camere până când Executivul nu rezolvă „situaţia de la UMF", pentru a arăta că Parlamentul şi, implicit, Guvernul nu pot funcţiona „fără UDMR". După şedinţa de guvern de marţi şi adoptarea în primă lectură a hotărârii, liderii UDMR au anunţat că parlamentarii Uniunii vor participa la lucrările Parlamentului cât timp actul normativ este în dezbatere publică.
UDMR, acuzată de „şmecherii" şi că-şi păcăleşte electoratul
Dacă la centru liderii PDL au evitat să folosească expresii prea dure la adresa jocului partenerilor de la UDMR, din teritoriu lucrurile sunt văzute altfel. „Când au nevoie (liderii Uniunii - n.r.) de a păcăli şi a câştiga electoratul, sunt dispuşi să facă orice şmecherii. Păcat că se joacă cu nervii târgumureşenilor, păcat că se leagă de universitate, care este ultima redută, care ţinea şi ţine brandul Târgu-Mureşului - şi ajunge să fie dispută la nivel naţional", a declarat Dorin Florea, pr