Parlamentul European a aprobat declaraţia cu privire la introducearea şahului în sistemul de învăţământ în Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat remis de Agerpres, documentul ”invită Comisia şi statele membre să încurajeze introducerea programului ‘Şahul în instituţiile de învăţământ’ în sistemele educaţionale din statele membre’”. Astfel, se doreşte ca şahul să fie un sport căruia să i se acorde atenţia cuvenită şi căruia să i se asigure finanţare suficientă începând din acest an. Propunerea susţine că şahul este “un sport accesibil pentru toţi copiii”, care poate avea multe efecte beneficii asupra dezvoltării copiilor, dar şi un important rol social prin combatarea discriminării, reducerea ratelor criminalităţii şi chiar combaterea diferitelor dependenţe
Un alt beneficiu al şahului este faptul că, indifferent de vârsta copiilor, poate dezvolta simţul creativităţii, al intuiţiei, al memoriei şi poate îmbunăţăţi concentrarea, răbdarea şi persistenţa acestora, într-un moment când tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu ADHD. Specialiştii sunt de părere că şahul poate dezolvta motivaţia, fair-play-ul şi abilităţi analitice şi decizionale.
Europarlamentarii români, Monica Macovei, Rareş Niculescu şi George Becali şi-au declarat sprijinul pentru susţinerea acestui act în sesiunea de marţi.
Parlamentul European a aprobat declaraţia cu privire la introducearea şahului în sistemul de învăţământ în Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat remis de Agerpres, documentul ”invită Comisia şi statele membre să încurajeze introducerea programului ‘Şahul în instituţiile de învăţământ’ în sistemele educaţionale din statele membre’”. Astfel, se doreşte ca şahul să fie un sport căruia să i se acorde atenţia cuvenită şi căruia să i se asigure finanţare suficientă începând din acest an. Propunerea susţine că şahul este “un sport accesibil pentru toţ