Gradul de absorbţie a fondurilor UE atrase prin Ministerul Economiei este de 17%, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Lucian Bode, adăugând că procentul îl nemulţumeşte şi că va face tot ce va putea pentru a ca numărul beneficiarilor să fie cât mai mare.
"Rata absorbţiei efective a fondurilor europene la nivelul celor 5 operaţiuni ale organismului de intermediere pentru IMM este de 17%, procent care mă nemulţumeşte. De aceea, voi face tot ce voi putea astfel ca anul 2012 să reprezinte anul cu cel mai înalt plafon de rambursări către beneficiari de până acum", a declarat Bode la un seminar pe tema IMM-urilor.
El a arătat că în prezent cele mai mari dificultăţi legate de absorbţia fondurilor europene de către IMM-uri sunt achiziţiile publice şi perioadele lungi de evaluare a proiectelor.
"În România, problemele principale la absorbţia fondurilor europene sunt legate de procedurile la achiziţiile publice şi perioada lungă de evaluare a proiectelor, care duc la întârzieri. Preocuparea Guvernului în perioada următoare va fi pentru eliminarea oricăror întârzieri şi respectarea termenelor procedurale. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate cu determinare pentru că avem oameni pregătiţi, modele de eficienţă, pe care trebuie doar să le punem în aplicare", a spus Bode.
El a arătat că până în prezent 1.300 de IMM-uri au primit sprijin de la stat prin programele ministerului dedicate susţinerii sectorului prin subvenţionarea dobânzilor, garantarea creditelor şi finanţări nerambursabile.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marţi că miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces vor fi demişi.
El a arătat că la ş