Guvernul şi FMI au convenit calendarul pentru creşterea preţurilor la energie. Potrivit unui document obţinut de agenţiile de presă, de anul viitor ar urma să fie eliminat tariful social pentru familiile aflate în prima tranşă de venit. Tot din iulie 2013, tariful pentru populaţie va creşte cu zece procente şi va continua în acelaşi ritm până în 2017.
În urma eliminării tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare, dar acest ajutor va fi acordat numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie de 700 de lei pe lună.
Măsurile sunt necesare, pentru că FMI vrea liberalizarea pieţei de energie. La RFI, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că eliminarea tarifelor preferenţiale ar trebui să înceapă cu “băieţii deştepţi”.
“Pe mine ce mă deranjează, de fapt ce deranjează toată populaţia pe care eu o reprezint, este că Guvernul sau orice Guvern a fost şi va fi încă nu are viziunea economică asupra teritoriului României, adică “hai să facem şi noi ceva, să producem ceva, să valorificăm ce avem, să scoatem şi noi nişte preţuri corecte pe piaţă şi să ne trăim şi noi viaţa în condiţii normale”. Dacă Guvernul gestionează interesele unor băieţi deştepţi sau interesele unor instituţii de creditare sau ale unor instituţii din afara ţării, de pe altă planetă, înseamnă că nu mai este Guvernul României”, a declarat Radu Opaina.
În România sunt peste opt milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane, astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ. Categoriile de consumatori consideraţi vulnerabili şi modalităţile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârşitul lunii aprilie.
Guve