Jorje Cauz, presedintele Encyclopaedia Britannica, a anuntat marti, ca dupa 244 de ani de printare, enciclopedia de cunostinte generale nu va mai fi produsa in copii fizice.
Cea mai veche enciclopedie a lumii in limba engleza, publicata pentru prima data in 1768, la Edinburgh, in Scotia, se va concentra numai asupra editie sale online, ca de altfel si asupra uneltelor sale educationale.
Vestea inseamna ca versiunea finala printata a celei mai cautate enciclopedii de cunostinte generale va ramane cea din 2010, cu cele 32 de volume ale sale.
Pentru unii este trist ca totul se sfarseste aici, dar pentru Jorje Cauz, presedintele Encyclopaedia Britannica, este esential ca, compania sa tina pasul cu timpurile: “Toti vor vrea sa numeasca asta sfarsitul unei ere, si ii inteleg foarte bine. Dar pentru noi nu exista niciun moment trist. Cred ca outsiderii sunt cu mult mai nostalgici dupa aceste carti decat as fi eu.”
Encyclopaedia Britannica a facut fata peste ani competitiei dure cu Wikipedia, de aceea s-a luat hotararea pentru ca ea sa apara online.
Versiunea engleza a Wikipedia are aproximativ 4 milioane de articole comparativ cu Britannica, care are 120.000.
Si, intrucat utilizatorii trebuie sa plateasca $ 30 pentru versiunea Britannica cu DVD, sau un abonament anual de 70 dolari, Wikipedia este, bineinteles, gratuita.
Oricum, enciclopediile printate se confrunta cu o mare problema: dupa de au iesit de la tipar informatiile din ele nu mai sunt valabile.
Prin mutarea sa online, creatorii Encyclopaedia Britannica nu se vor mai confrunta cu aceasta problema niciodata.
Cauz a numit Wikipedia o “tehnologie minunata care insumeaza de la cele mai importante informatii la mincuni si diverse nuantari. Nu sunt toate rele, sau toate bune. Este murmurul societatii, un milion de voci, mai degraba decat una singura in cunostinta de cauza