România este în prezent pe un drum pozitiv, iar noua echipă guvernamentală face o impresie bună în afara ţării, consideră Friederich Strasser, Chief Investment Officer în cadrul Bank Guttmann. Sursa: Bank Gutmann
Deşi România este pe un drum bun, nu se poate trece cu vederea pericolul pe care îl reprezintă pentru economia locală contextul european şi faptul că economia îşi revine greu pe continent.
Banca Centrală Europeană a injectat multă lichiditate în piaţă, însă băncile în UE continuă însă să prefere achiziţionarea bondurilor în loc să crediteze economia reală, spune Friederich Strasser.
În opinia acestuia, pieţele şi analiştii şi-au dat seama că nu există rezolvări magice şi soluţii uşoare/rapide dintr-o singură măsură. "S-ar putea să treacă 10 ani până să vedem rezultatele evoluţiei pozitive în Grecia", este de părere economistul.
Cheltuielile militare ale SUA, exagerate pentru o perioadă de criză
Optimismul americanilor a scăzut mult în ultimul timp, ceea ce împiedică o revenire puternică a economiei de pe continentul nord-american. "Visul american nu mai este credibil pentru mulţi americani. Posibilitatea de a ajunge milionar din interiorul clasei de mijloc nu mai prinde. Veniturile clasei mijlocii au scăzut simţitor în ultimii ani", spune Strasser.
Cu toate astea, SUA are la dispoziţie căi relativ facile prin care poate atenua criza. "Deşi datoria SUA e la nivel mare, este loc de compensare chiar şi numai din reducerea
cheltuielilor militare ale SUA, care acum sunt între 20-25% din PIB-ul lor. Piaţa forţei
de muncă îşi revine în SUA şi acesta este un indicator care ne arată că toţi preşedinţii
care au reuşit reducerea şomajului au fost realeşi în fruntea statului pentru al doilea
mandate".
Nu există un pericol de bubble în China
Ce oportunităţi