Orădenii au uitat de turbogiraţie, poduri, parcări, şosea de centură, spitale, parcuri, industriale sau de agrement, ba chiar - deja - şi de deszăpezire. Normal, prim-planul "dezbaterilor" l-a ocupat chestiunea termoficării. Pe undeva, perfect justificat, de vreme ce facturile la încălzire ne ard pe toţi.
Vacarmul s-a iscat, însă, mai ales din pricina confuziei, dezinformării şi manipulării grosiere, dar tenace. În lipsa unei comunicări reale a Primăriei cu cetăţenii, opozanţii CET-ului pe gaz au semănat neîncrederea în singura variantă care ne-a rămas pentru a încălzi oraşul şi în iernile ce vin. Culmea e că în toată zarva iscată despre, vorba aia, cotaţiile gazului pe plan mondial pe termen mediu şi lung, nimeni nu mai stă, cu bun-simţ, să vadă că vecinii din Debreţin au o gigacalorie pe gaz mai ieftină decât avem noi pe cărbune, sau că tot pe gaz funcţionează, bine mersi, şi sistemele centralizate din Austria, Franţa, Italia ori ţările nordice.
Buba e nu că oamenii sunt circumspecţi fiindcă s-ar fi informat în prealabil (bine-ar fi dacă s-ar întâmpla aşa), ci pentru că, dimpotrivă, nu se informează şi judecă după ureche. Se lasă seduşi de păcălici şi escroci care, profitând de ignoranţa lor, le promit gigacaloria la preţ de apă chioară, amăgindu-i ba că 40%, ba că 70% din oraş se poate încălzi geotermal. Iar ignoranţii sunt lipsiţi şi de minima inteligenţă, de vreme ce nu întreabă, precum înţeleptul Moromote odinioară, "pe ce te bazezi?".
Problema e veche, un melanj atotcuprinzător de indiferenţă, credulitate şi prostie la scară naţională. Şi, chiar, de ce n-ar fi vrăjiţi orădenii de mirajul căldurii pe daiboj dacă în restul ţării compatrioţii cred cu fanatism că "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu va da fiecăruia 20.000 de euro şi îi va scuti de plata tuturor taxelor şi impozitelor, başca a ratelor la bănci? Şi cine să-i lumineze