Şcolile de teatru din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca şi Sibiu, la finele anului trecut, au fost protagoniştii primei etape al proiectului “Practică Teatrală în Regiunile Centru şi Nord Vest”, iniţiat de Asociaţia Centrul Multimedia Teatru 74. Acum vine rândul etapei a doua, cu 12 piese care vor face obiectul unui festival de teatru.
„Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de doi ani de zile, în fiecare an avem două etape de practică. În prima studenţii au aparent o misiune mai uşoară, ei descoperă o alternativă a teatrului românesc în momentul de faţă, modalităţile de funcţionare a teatrului independent, ulterior grupaţi în echipe, alcătuiesc 12 spectacole în cea de a doua etapă, unde lucrează îndrumaţi alături de tutori la specializările management, regie, scenografie, dramaturgie şi actorie. Rezultă 12 texte originale în fiecare din cele două stagii de practică în fiecare an, iar acestea sunt puse în scenă de către colegii lor regizori, scenografi, actori. Anul acesta au fost 130 de studenţi care au participat la proiect, numărul lor total pe proiect fiind de 248 de studenţi de la specializările teatrologie, actorie, regie, scenografie”, a precizat Theo Marton, managerul proiectului.
După parcurgerea celei de a doua etape, 12 spectacole vor fi prezentate în faţa publicului sub forma unui festival de teatru de trei zile în intervalul 15-17 martie. „Fiecare spectacol va avea trei reprezentaţii, una dintre ele va fi în compania unui juriu profesionist format din specialişti din lumea teatrului, concentrat în mare parte pe sectorul independent, pentru că proiectul nostru vorbeşte despre sectorul independent, scopul fiind integrarea studenţilor pe piaţa muncii”, a precizat Andi Gherghe, specialist marketing în cadrul proiectului.
Cele 12 spectacole care vor fi prezentate publicului în perioada 15-17 martie, în cele 5 locaţii, Teatrul Studio UAT, Teatrul Ar