Odata cu venirea primaverii, cu totii resimtim efectele schimbarii de vreme prin stari de oboseala si dificultati in concentrare. Afla de la specialistul in nutritie din cadrul Delta Hospital Bucuresti, Mihaela Ursache, cum poti sa-ti revitalizezi corpul si mintea dupa iarna grea din anul acesta.
Enegia si vitalitatea necesara corpului, poate fi asigurata cu usurinta daca organismul primeste un aport caloric adecvat(glucide 55% din aportul caloric total, proteine 15% si lipide 30%). Pentru o buna dispozitie si tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza nivelul glicemiei (hidrati de carbon sau glucide cu elibereare lenta).
- hidratii de carbon cu eliberare lenta sunt esentiali pentru amplificarea energiei si a dispozititei. Sunt sursa de energie preferata a organismului si in plus cresc nivelul serotoninei.
„Secretul este sa eviti dulciurile concentrate care cresc repede nivelul glucozei in sange, fiind repede consumata, ducand la oboseala si indispozitie. In schimb, cerealele integrale ca painea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, ofera organismului glucoza care se elibereaza lent, mentinand stabile nivelul glicemiei si al energiei.", declara dr. Specialist in Nutritie si Boli Metabolice Mihaela Ursache, din cadrul Delta Hospital.
- carnea slaba precum muschiul de vita, porc, pui si curcan sunt surse optime de proteine de calitate si de aminoacizi precum tirozina. Tirozina creste nivelul dopaminei si norepinefrinei, neurotransmitatori cerebrali care cresc starea de alerta si concentrare. Carnea contine de asemenea si vitamina b12, vitamina cu rol in formarea celulelor sangelui, in sinteza proteinelor si a acizilor nucleici din organism, in functionarea sistemului nervos. Pestele gras precum somonul si macroul contine, pe langa proteine si acizi grasi polinesaturati omega 3, lipide eficiente pentru co